BREAKING

Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

CNBC: Αύξηση των αυτοκτονιών στην Ελλάδα λόγω της κρίσης.

Η σκληρή λιτότητα στην Ελλάδα, εκτός από την κατάρρευση συμμαχιών και τις διαδηλώσεις των πολιτών είχε μία πολύ σοβαρότερη συνέπεια, καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη, οι περικοπές και οι μεταρρυθμίσεις οδήγησαν σε «δραματική αύξηση» των ανδρικών αυτοκτονιών, αναφέρει ο Kiran Moodley σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του CNBC με τίτλο «Greek austerity triggered male suicide rise: Study».
Η έρευνα που διενήργησαν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου του Portsmouth, Nikolaos Antonakakis και Alan Collins, έδειξε ότι σε κάθε εκατοστιαία μονάδα μείωσης των κρατικών δαπανών αντιστοιχούσε 0,43% αύξηση στις αυτοκτονίες των ανδρών. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Science and Medicine ισχυρίζεται ότι υπάρχει άμεση διασύνδεση μεταξύ των αυτοκτονιών 551 Ελλήνων, μεταξύ των ετών 2009 και 2010, και των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της λιτότητας. Τα μέτρα που είχαν ληφθεί ανέκοψαν την πορεία της ελληνικής οικονομίας, προκαλώντας βαθιά ύφεση και υψηλή ανεργία.
Οι δύο καθηγητές καλούν τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της διασύνδεσης μεταξύ της περικοπής των δαπανών και των αυτοκτονιών, σημειώνοντας ότι «οι ηγέτες της Ευρωζώνης οφείλουν να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην στήριξη των υπερχρεωμένων οικονομιών ώστε να μετριασθούν ή και να απαλειφθούν οι αρνητικές συνέπειες της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της λιτότητας στις αυτοκτονίες».
Η μελέτη έδειξε παράλληλα ότι δεν υπήρξε ανάλογη αύξηση των αυτοκτονιών στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιόδου λιτότητας, ενώ οι ηλικίες στους άνδρες που θεωρούνται οι πλέον επίφοβες για την διάπραξη αυτοκτονιών είναι μεταξύ 45 και 89 ετών, καθώς δέχονται τις πιο δραστικές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Μολονότι είχε ερευνηθεί η διασύνδεση μεταξύ της υψηλής ανεργίας και των αυτοκτονιών, μια βρετανική έρευνα έδειξε ότι η αυτοκτονίες στους άνδρες αυξάνονταν κατά 1,4% για κάθε αύξηση της ανεργίας κατά 10%, η συγκεκριμένη μελέτη διερεύνησε για πρώτη φορά τις συνέπειες της λιτότητας στις αυτοκτονίες.
Μελέτες έχουν επίσης αναλύσει τις συνέπειες των σκληρών οικονομικών συνθηκών στην υγεία των πολιτών. Έρευνα επιστημόνων από την Οξφόρδη, το Cambridge και το London School of Hygiene and Tropical Medicine, που δημοσιεύτηκε στις αρχές του έτους στο The Lancet ισχυρίζονταν ότι η λιτότητα στην Ελλάδα οδήγησε στην επιδείνωση της υγείας των πολιτών.
Η μείωση κατά το ήμισυ των κρατικής φαρμακευτικής δαπάνης κατέστησε δυσπρόσιτα ορισμένα φάρμακα, ενώ η ιατροφαρμακευτική ασφάλεια που ήταν συνδεδεμένη με την εργασία απέκλεισε, λόγω της υψηλής ανεργίας που ανέρχεται στο 27,3%, 800.000 πολίτες από τις υπηρεσίες υγείας.
πηγη    

About " "

Άφησε το σχόλιό σου
 
Copyright © 2013 Αλληλεγγύη Πειραιά
Design by FBTemplates | BTT